Geografski položaj
ribarska banja kontakt telefon kantakt telefoni broj telefona
Ribarska Banja, poznata i pod imenom „Kraljevska banja“, smeštena je u centralnoj Srbiji, na jednoj krajnje kraljevskoj poziciji. Iako epitet „Kraljevske banje“ nije dobila zbog svog geografskog položaja, već zbog kraljeva koji su je u njenoj dugoj istoriji posećivali, i sâm položaj bi se zaista mogao okarakterisati kao kraljevski; jer, položaj je taj koji joj je omogućio zdravu sredinu, neverovatno prirodno okruženje, svež i čist vazduh, te samim tim omogućio joj je da se uvrsti i u jedno klimatsko lečilište, a ne samo u balneološko. No, kažimo, pre svega, nešto konkretno o njenom geografskom položaju… Ribarska Banja leži na nadmorskoj visini od zavidnih 540 metara, na obroncima prekrasne planine Jastrebac. Od glavnog grada naše zemlje deli je pozamašnih 220 kilometara, dok je najbliži veći grad, Kruševac, na svega 35 kilometara udaljenosti. Od drugog većeg grada u našoj zemlji, Niša, udaljena je 72 kilometra. Koordinate banje su 43°25’36” severne geografske širine i 21°30’35” istočne geografske širine.
ribarska banja bazeni bazeni za decu
Ribarska banja koja leži u kotlini istoimene reke, pripada Rasinjskom okrugu. Bez obzira na njenu veliku udaljenost od glavnog grada naše zemlje, njenu odličnu geografsku poziciju za turizam omogućavaju dobri putevi koji vode do nje; da biste do Kraljevske Banje došli iz pravca Beograda, najbolje je da krenete auto-putem Beograd-Niš, i zatim putem Kruševca. Ukoliko nemate sopstveni prevoz, već morate putovati autobusima, ne brinite se, jer se i na ovaj način do Ribarske Banje stiže veoma lako. Naime, postoji čak i direktna autobuska linija koja od Beograda vozi skroz do Ribarske Banje; ova linija je uvedena relativno skoro, zbog sve veće popularnosti ove prelepe banje; pre ove linije, posetioci su prvo dolazili autobusom do obližnjeg Kruševca, iz kojeg svakodnevno, takođe, postoje autobusi koji voze za Ribarsku Banju. Dakle, ukoliko dolazite iz nekog drugog kraja naše zemlje, sedite na autobus za Kruševac, i odatle ćete vrlo lako stići do krajnje, željene destinacije, Ribarske Banje. Za sve one ljubitelje romantičnih putovanja vozom, koristan je podatak da je najbliža železnička stanica od ove banje udaljena svega 22 kilometra, a nalazi se kod Đunisa i Deligrada.

ribarska banja spa centar wellnessKao što smo već rekli pokraj banje nalazi se Ribarska reka koju meštani nazivaju „Banjska reka“, ali i još jedna kotilna – Aleksinačka kotlina; tu su i visoravni Samara (560) i Ječmiša (661). Zahvaljujući svoj ovoj prirodi koja se nalazi u njenoj okolini, a ponajviše toj prelepoj, po šumi poznatoj, planini Veliki Jastrebac, Ribarska Banja je poznata kao i vazdušna banja, odnosno kao jedno specijalno klimatsko lečilište, takođe. Neverovatno svežem vazduhu i fenomenalnoj klimi, pored bujnih šuma, doprinosi i sama nadmorska visina na kojoj se banja nalazi, kao i visina okolnih brda i visina planine na čijim obronicma leži, dakle, visina Jastrepca; najviši vrh ove moćne planine je Velika Đulica i on se pruža na nadmorskoj visini od 1.492 metra). U pitanju je planina koja se svrstava u rodopske planine, a od Kopaonika je deli Jankova klisura na reci Blatašnici. Jastrebac, a samim tim i okolina Ribarske Banje, poznati su po bujnim listopadnim i četinarskim šumama, po rezervatu prelepih belih breza, ali i po mnogim vodenim tokovima (reke, potoci, i izvori). Da je priroda u okolini Ribarske Banje neverovatno čista, te da se zbog toga ona svrstava u red retkih klimatskih lečilišta, govori i podatak o prisustvu pastrmke u vodama koje ovuda teku; jer, kao što je dobro poznato, pastrmka obitava jedino u veoma čistoj vodi.

smestaj ribarska banja cene smestaja
Klima u Ribarskoj Banji

Verovatno ste već i sami pretpostavili s obzirom na geografski položaj i samu nadmorsku visinu ove banje, koja klima vlada njenim prostorom. I u pravu ste, klima koja vlada prostorom Ribarske Banje, je subplaninska; njene klimatske odlike karakterišu prijatna i sveža leta, i blage, ali snežne zime. Dovoljno osunčanih dana, ali i dovoljno padavina na ovim prostorima, omogućile su raznom, lekovitom i jestivom bilju da samo izraste: kopriva, više vrsta jestivih pečuraka, sremuš, maslačak, divlje jabuke, kruške i jagode… U bilo koje doba godine da posetite Ribarsku Banju neće Vam biti ni previše hladno, ali ni previše vruće; njena klima je zaista idealna tokom cele godine; a svež i čist vazduh koji ovim krajevima vlada, ne samo da će očistiti Vaše sinuse i ojačati Vaš imuni sistem, već će i povećati Vaš apetit. Sva sreća pa će najukusnija pastrmka na žaru u ovim krajevima imati rešenje i za to.
Geografski položaj Ribarske Banje i njene klimatske odlike predstavljaju jedan idealan potencijal za turistički razvoj ovog mesta; što je, pored samih lekovitih izvora, od velikog značaja za turizam. Dakle, njenu poziciju na mapi Srbije, karakteriše odlična saobraćajna povezanost sa svim krajevima naše zemlja, blizina značajnih većih gradova, neverovatna prirodna prostranstva (planine, brda, kotline, klisure, reke, izvori, potoci, guste četinarske i listopadne šume, razno lekovito bilje)… Bez obzira na posetu kraljeva u prošlosti, Ribarska Banja je zaista svojim okruženjem i svojim lekovitim izvorima zaslužila epitet jednog kraljeveskog balenološkog i klimatskog lečilišta.