Okolina Ribarske Banje
ribarska banja cena lecenja
Okolina Ribarske Banje bogata je zaista neverovatnom prirodom, interesantnim gradovima, kao i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Mogućnosti za izlete, u jednom ovakom turističkom centru poput Ribarske Banje zaista su velike. U zavisnosti od Vaše volje, interesovanja i vremena možete posetiti bliže ili dalje turističke centre u okolini Ribarske Banje. Najbliže banji je prelepa planina Jastrebac, zatim je na nekih 30-ak kilometara udaljenosti krasni, pravi istorijski grad Kruševac; unaokolo su brojni manastiri, a postoje mogućnosti i za nešto dalje izlete kao što je obilazak Vrnjačke Banje, Lomničkog i Topličkog kiseljaka ili Kuršumlijske Banje. No, hajde da vidimo, šta nam sve ove, najbliže Ribarskoj Banji, turističke atrakcije donose.
Planina Jastrebac

planina jastrebac mapa slike smestaj

Planina Jastrebac, jedna je od najlepših planina u našoj zemlji; čuvena je po gustim četinarskim i listopadnim šumama, brojnim potocima, izvorima i rekama, ali i po specijalnom, čarobno lepom rezervatu belih breza. Jastrebac se sastoji od dva masiva – Veliki Jastrebac i Mali Jastrebac, pa često možete čuti da kada ga spominju u vezi sa Ribarskom Banjom da ga pominju kao Veliki Jastrebac. Ova moćna, masivna planina zauzima veliki prostor između sledećih gradova: Kruševac, Niš, Aleksinac, Prokuplje i Blac. Njen najviši vrh nosi ime Velika Đulica i pruža se na 1.492 metara nadmorske visine; pored Velike Đulice na Jastrepcu se nalaze i drugi, nešto manji vrhovi u čije osvajanje takođe možete poći. Ti vrhovi su: Bela stena ( 1.257 mnv), Zmajevac (1.313 mnv) i Pogled (1.481 mnv). Ova rodopska planina, čiji se veliki, prelepi i izazovni vrhovi nalaze nedaleko od Ribarske Banje, pruža njenim gostima razne mogućnosti za planinarenje i šetnje po prirodi. Posebno uređena oblast na ovoj planini, izletište „Jastrebac“, sigurno će privući Vašu pažnju. U okviru ovog izletišta nalaze se smeštajni objekti, i prelepo veštačko jezero. U vrelim letnjim mesecima možete se rashladiti na ovom uređenom jezeru, a i zimi Vam planina Jastrebac pruža mogućnosti za bavljenje sportom; naime, na njoj se nalazi i skijalište, sa par veoma lakih staza i naravno sa osposobljenim ski liftom. Izletiše Jastrebac pruža se na nadmorskoj visini od prijatnih 480 metara, i nadomak Ribarske Banje.
Jastrebac je planina koja nije poznata samo po jestivom bilju  i bogastvu biljnog sveta uopšte, pomenuti vodeni tokovi koji prolaze njenim područjem donose joj i bogatstvo životinjskog sveta odnosno bogastvo riba, te je Jastrebac poznat i po ribolovu. Koliko su vode koje ovuda protiču čiste, govori nam podatak da se u njima može uloviti pastrmka. Dakle, prilikom boravka u Ribarskoj Banji, između ostalog, možete uživati u najukusnijoj, svežoj pastrmci na žaru. Osim zbog ribolova, na planinu Jastrebac ljudi dolaze i zbog lova; okolina Ribarske Banje, poznata je dakle i po lovištu „Veliki Jastrebac“ koje se tu nalazi. Ovo lovište uređeno je još davne 1948.godine, ali je još ranije ovo mesto bilo poznato po bogatstvu divljači. Danas, lovci ovde mogu loviti divlje svinje, srndaće i jelene. Sve je uređeno po propisanim vrhunskim standardima za lovni turizam. Osim, već navedenih vrhova, neke od najposećenijih i najlepših planinarskih staza su i do vrha „Stracimira (1.390 mnv) i do Maznice (1.140 mnv). Ukoliko imate dovoljno vremena nemojte propustiti da napravite izlet i do česme „Dve sestrice“ kao i do „Majorove česme“.
Kada Vam odmor u toplim vodama Ribarske Banje dosadi i poželite da unesete malo promene, malo fizičkih aktivnosti za vreme Vašeg odmora, onda je najbolje da se uputite u pravcu Jastrepca. Čak iako se sportom ne bavite ni rekreativno, najobičnije šetnje na ovoj prirodom ispunjenoj planini, na čistom vazduhu izuzetno će Vam prijati i pospešiti Vaše terapije. A, ukoliko, pak, neko od Vas voli da bude i malo više aktivan, vrhovi Jastrepca ga, i zimi i leti, čekaju. Mnogi, koji su je posetili, veruju da Ribarska Banja ima najlepšom prirodom ispunjenu okolinu od svih banja u našoj zemlji; dođite do Jastrepca da proverite sami da li je to zaista tako.
Grad Kruševac

krusevac slike

Prelepi grad koji je od Ribarske Banje udaljen između 20 i 30 kilometara, poznat je po mnogo čemu; pre svega najpoznatiji je po čuvenoj „Medalji mira“ koju je jedini od balkanskih gradova osvojio, zahvaljujući svojoj dobro poznatoj saradnji sa mnogim drugim međunarodnim gradovima. Grad Kruševac predstavlja centar Rasinskog okruga kome takođe pripada i Ribarska Banja. Za sve one koji su više naklonjeni obilascima gradova i kulturno-istorijskih spomenika, grad Kruševac je idealan izbor za izlet prilikom boravka u Ribarskoj Banji; čak šta više, pored svih svojih spomenika, prelepe arhitekture i značajnih ustanova, ovaj grad jedinstven je i po svom bogastvu prirode. U pitanju je jedan neverovatan spoj urbanog i prirodnog, modernog i tradicionalnog. Čak 35% odsto površine grada pokriveno je šumom. Zato, ukoliko ste slučajno na odmor u Ribarsku Banju pošli sa celom svojom porodicom, izlet do Kruševca može biti savršen izbor za sve; i za one članove porodice koji vole prirodu, ali i za one koji su više naklonjeni nekim drugačijim lepotama.
Zbog svega ovoga što nudi u svojoj okolini Ribarska Banja predstavlja savršen izbor za jedno porodično putovanje; no, da vidimo šta sve još možemo posetiti u Kruševcu gradu. Tu je i poznata gradska kula „Donžon“, zatim i prelepi spomenik podugnut u slavu i sećanje na slavnog osnivača grada, kneza Lazara, arheološki lokalitet „Lazarev grad“, zatim prelepo arhitektonsko umetničko delo, jedan važan Božji hram – crkva Lazarica, kao i crkva Svetog Đorđa. Šetajući tako od spomenika do spomenika u Kruševcu, uvek pauzu možete napraviti  u nekom od brojnih prelepo uređenih parkova. Posebnu dragocenost grada Kruševca predstavlja i njegov Narodni muzej u kojem se nalazi velika zbirka od preko 20.000 umetničko-istorijskih dela; među ova dela ubrajaju se kako slike, dokumenti, fotografije, tako i razni trodimenzionalni predmeti. Sve je sortirano po kategorijama, pa se tako u okviru ove važne ustanove kulture, Narodnog muzeja u Kruševcu nalaze sledeće zbirke: etnografska, likovne i primenjene umetnosti, arheološka, kulturno-istorijska, prirodnjačka… Dobrodošli u grad Kruševac, grad koji je važan deo turističke ponude Ribarske Banje, i bez kojeg njena okolina ne bi bila ni upola bogata kao što jeste; dobrodošli u jedinstveni grad kojeg ne nazivaju slučajno „Vesnikom mira“.

Koje god da su Vaše želje, sklonosti i interesovanja, okolina Ribarske Banje Vam uvek stoji na raspolaganju. Dobrodošli!