Manastir Naupare
ribarska banja manastir naupare srbija
S obzirom da je reč o kruševačkom kraju, ovaj manastir, kao i većina drugih u blizini pripada Eparhiji kruševačkoj Srpske pravoslavne crkve. On je smešten u lepom, istoimenom selu, na obali reke Rasine, na svega 15 kilometara udaljenosti od Kruševca (u pravcu juga), a na nekih 45 kilometara udaljenosti od Ribarske Banje. U sklopu ovog prekrasnog manastira nalazi se crkva posvećena Bogorodici, koja je jedan od najstarijih primeraka starog Moravskog stila gradnje, a izgrađena je 80-ih godina XIV veka. Ima osnovu trikonosa, a viši deo njene fasade ukrašen je interesantnom kamenom dekorativnom plastikom; na njoj se još ističe i kamena rozeta, a većina fasada je oslikana prelepim starim slikarskim tehnikama. Za najveću umetničku vrednost manastira Naupare, smatraju se dve rozete na zapadnoj fasadi; koje su ujedno pravi primerci tvorevine stare Moravske škole.
manastir naupare

U pitanju je ženski manastir koji je krajem XX veka restauriran i urađena je konzervacija njene arhitekture i živopisa. Poslednji radovi su završeni pre tačno 19 godina. Danas, manastir Naupare je proglašen za spomenik kulture od velikog značaja i stavljen je pod zaštitu države. Unutrašnjost crkve, priča je za sebe; freske na njenim zidovima oduzimaju dah, a veruje se da su nastajale u dva odvojena perioda – poslednjih godina XIV veka i zatim poslednjih godina XV veka. Nažalost, te neverovatne freske, do danas su sačuvane samo delimično.
O poreklu imena ovog manastira nemaju se pravi podaci; ali je ovaj prelepi manastir oduvek privlačio mnogo pažnje u narodu, te se i o nastanku njegovog imena smislila po koja legenda. Ona najzanimljivija, vezuje ime ovog manastira za slavnog kneza Lazara i kaže da je on pred boj na Kosovu, zakopao riznicu sa blagom baš na ovom mestu gde je manastir. Tom prilikom on je glasno rekao: „Ako se iko sa boja vrati, neka mu NA UM PARE koje smo ovde sklonili”. Sve u svemu sam manastir Naupare, danas je, jedna dragocena riznica, jedan spomenik kulture od velikog značaja.