Manastir Pokrova Presvete Bogorodice
manastir djunis
Manastir Pokrova Presvete Bogorodice, ili Manastir Đunis, kako ga još nazivaju, s obzirom na to da se nalazi upravo u naselju Đunis, ima jednu veoma zanimljivu priču o svom nastanku; priču ili legendu, u zavisnosti od toga koliki ste vernik. Dakle, Manastir Đunis, koji je od Ribarske Banje udaljen, kao i samo naselje Đunis, svega 20-ak kilometara, podignut je 1898-godine, sasvim neobičnim sticajem okolnosti. Naime, te godine u vrelo letnje doba, 24. jula, devojčica iz pomenutog naselja, Milojka Jocić pošla je do izvora. Šetnja do obližnjeg izvora bila je uobičajena aktivnost koju je Milojka skoro svakodnevno sprovodila, međutim tog 24.jula 1898-godine,ta šetnja bila je posebna, jer joj se na putu do izvora stvorila Presveta Bogorodica. Sve što joj je Preseveta Bogorodica kazala bilo je, da bi na ovom mestu valjalo podići crkvu. Stanovnici naselja Đunis, nisu ismejali Milojkinu priču, već su je vrlo ozbiljno shvatili; svi su verovali da se Milojki zaista javila majka Božja. Nisu dugo čekali, već su sa radošću prionuli na posao, i iste te godine, prema svojim mogućnostima (od dasaka) sagradili su omanju kapelu. Tek, 23 godine kasnije, kada su im mogućnosti to dozvolile, na istom mestu podigli su i zidanu crkvu; da bi 1934.godine na mestu te crkve bila podignuta malo veća crkva brvnara, a sve to po blagoslovu Svetog Vladike Nikolaja Žičkog.
manastir pokrova presvete bogorodice
To su bili prvi počeci izgradnje jednog prelepog Božjeg hrama koji se danas na ovom mestu nalazi; naime, svi meštani naselja Đunis, i dan danas istinski veruju u priču o nastanku prvobitne crkve Pokrova Presvete Bogorodice, te se redovno skupljaju prilozi i ulaže se u održavanje ovog manastira.  Zahvaljujući udruženim, složnim meštanima naselja Đunis, ali i po kojem dobročionicu, iz nekog drugog kraja zemlje ili sveta, koji je u srcu imao toliko vere da prihvati priču o javljanju Presvete Bogorodice, i da donira neka sredstva, 80-ih godina XX veka, ne mestu nekadašnje crkve brvnare izgrađen je prelepi Božji hram. Posebnu dragocenost, ali i zanimljivost manastira predstavlja jedan kamen neobičnog oblika koji se u manastiru Đunis čuva. Veruje se da je taj kamen, bacila Presveta Bogorodica pokazujući Milojki, na kom mestu tačno hram treba da bude sagrađen; u znak poštovanja prema devojci Milojki, zahvaljujući kojoj se ideja o izgradnji hrama na ovom mestu javila, i koja je imala tu čast da joj se javi Presveta Bogorodica, što znači da je i ona sama bila posebna, ona je sahranjena veoma blizu manastira. Manastir Đunis svake godine, na praznik Pokrova Svete Bogorodice okupi na hiljade i hiljade vernika na celonoćno bdenje i jutarnju liturgiju.
monastery srbia

Dakle, na svega 20-ak kilometara od Ribarske Banje, u prelepom mestašcetu zvanom Đunis nalazi se ovaj čudesni Božji hram. Bilo da ste vernik ili ne, lepota ovog manastira prvući će Vam pažnju; takođe, sada kada znate priču o njegovom nastanku, verovatno ste željni da dođete i da vidite svojim očima kamen koji je Presveta Bogorodica bacila.
Okolina Ribarske Banje, zaista je bogata brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, odnosno prelepim Božjim hramovima, od kojih je svaki od njih drugačiji, i ima neku svoju priču, svoju dragocenost. Nemojte propustiti priliku da tokom boravka u Ribarskoj Banji obiđete ova najveća bogatstva naše zemlje; jer za takvo jedno blago 20, pa i 50 kilometara nije velika udaljenost.